Arabica Və Robusta Fərqi
Arabica və robusta iki əsas qəhvə dənəciyi növüdür. Görünüşünə və dadına görə fərqlənirlər. Bu Məqalədə Arabica ilə Robusta arasındakı fərqin nə olduğunu başa salmağa calışacağam..
Soldaki Dənəcik Arabica Sağdaki isə Robustadir bu şəkildə görünüşcə fərqini görə bilərsiniz indi isə kecek daha ətrafli məlumataArabica və Robusta fərqli görünür, fərqli böyüyür, dad və qiymət çox fərqlidir Aralarındakı ən vacib fərqlərə nəzər salaq.
Böyümək şərtləri
Arabica şərtlərə görə çox şıltaqdır və 600 ilə 2000 metr, bəzən isə daha yüksəkliklərdə böyüyür. Arabica yetişdirmək bahalıdır və çətindir. Asanlıqla xəstələnə bilər və yaxşı bir məhsul əldə etmək üçün daima ağaclara baxmalı, torpağı dölləşdirməlisiniz və bəzi bölgələrdə süni suvarma sistemləri qurmalısınız.
Robustanın isti olması vacibdir. Buna görə yalnız tropik iqlimlərdə böyüyür. Ancaq qalan hər şey ikinci dərəcəlidır. Robusta düzənliklərdə və dağlarda böyüyə bilər. İstiyə və yağışa asanlıqla tab gətirir, xəstələnmir və diqqətli qayğıya ehtiyac duymur.
Tünd Qirmizi Nöqtələt Robusta
Ağ Nöqtələr Arabica
Qirmizi isə Arabica Və Robustanin Yetişdiyi Ölkələrdir
müqayisə etsək: Braziliya qəhvə çempionu olan bir ölkədir
ölkə 2011-ci ildə 0 2,080,000 ton Arabica böyüdü. İkinci yerdə olan Vyetnam, eyni ildə 60 660.000 ton robusta yetişdirdi. Bəli, bu Braziliya ilə müqayisədə üç dəfə azdır. Bununla yanaşı, bütün Vyetnamın ərazisi Braziliyadakı qəhvə əkin sahələrindən beş dəfə azdır.
Arabica, ləzzəti intensiv və asidik edən lipidlər və şəkərlərlə zəngindir. Müəyyən bir bölgədən olan xüsusi bir Arabica'da giləmeyvələrin şirniyyatlığını, sitrus meyvələrinin turşuluğunu, çiçəklərin və qoz-fındıqların ətrini hiss edə bilərsiniz.
Robusta daha çox kofein və xlorogen turşusu və daha az lipid və şəkər ehtiva edir. Bu, Robusta yaxşı bir enerji içkisi edir, lakin kofein qəhvəyə acı bir dad və ağır bir qoxu da verir. Robustanın dadı tart və düzdür.
Arabica daha yaxşı dad verirsə, robustaya niyə ehtiyacınız var?
Arabica və Robusta'nın öz pərəstişkarları var. Hansının daha yaxşı və ya pis olduğu barədə bir fikir birliyi yoxdur. Kimsə Robustanın ümumiyyətlə istifadəsinə ehtiyac olmadığını düşünür. Və kimsə arabica ilə birlikdə yeni ləzzətlər açacaq müxtəlif robusta tapmaq üçün bütün araşdırmalar aparır.
Robusta, espressoda, içkinin sıxlığı və bədənində yaxşı kremlər verir. Ancaq damaqda xoşagəlməz bir acı və ağır bir qoxu verir. Bu o demək deyil ki, Robustadan yaxşı bir şey etmək olmaz.
Klassik İtalyan qəhvəsi, demək olar ki, həmişə Arabica və Robusta'nın çox qızardılmış qarışığıdır. Bu qarışıqlar saf Arabikadan daha ucuzdur və qəhvəyə xarakterik acı verir. Belə bir qarışıqdan hazırlanan bir cappuçinoda maraqlı şokolad notları görünür və bəziləri bu qəhvəni daha çox sevirlər.
Bir qaydanı xatırlamaq vacibdir: hər zaman qəhvədə diqqətlə baxılan yaxşı bir şey tapa bilərsiniz. Çünki pis qəhvə Arabica ya da Robusta deyil. Pis qəhvə, qayğı göstərilməyən qəhvədir.
Комментарии
Отправить комментарий